top of page
Zoeken
Foto van schrijverJorien Slager

Mini-reisgids: Tips voor een vakantie op het zonnige Sint Maarten

Samen met twee vriendinnen vierde ik tien dagen lang vakantie op Sint Maarten. Een heerlijk Caribisch eiland dat ik inmiddels iedereen aan zou raden. Hier lees je wat je er kunt zien, doen en natuurlijk eten!




Links: af en toe zie je iets Nederlands. Verder voelt Sint Maarten totaal niet Nederlands aan gelukkig!

Ik had eigenlijk nooit nagedacht over een reis naar Sint Maarten. Tot mijn vriendinnen en ik zin kregen in zon, zee en strand midden in de Nederlandse winter. Door de coronasituatie hadden veel landen buiten de Europese Unie nog een negatief reisadvies. Dat gold gelukkig niet voor het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden (dat bestaat uit de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de drie openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Omdat we ‘maar’ tien dagen zouden gaan, wilden we een directe vlucht hebben. Die gingen op dat moment alleen naar Curaçao en Sint Maarten. Na wat research kwam Curaçao wel heel erg Nederlands over. En dus ging de reis naar Sint Maarten. Een van de beste beslissingen ooit. Het is zo’n relaxed eiland dat totaal niet Nederlands aanvoelt. Je hebt er zelfs een wereldstekker nodig (die van Amerika, tip voor in je koffer).


Het eiland bestaat uit een Nederlands deel (het zuiden) en een Frans deel (het noorden) dat Saint Martin (Engelse benaming) heet. Je merkt overigens niet echt dat je de grens overgaat. Je ziet het wel op een bordje, maar er zijn geen controles. Sint Maarten heeft een oppervlakte van ongeveer 34 vierkante kilometer (in een half uur rijd je van de ene naar de andere kant van het eiland) en er wonen ruim 40.000 mensen die allerlei verschillende nationaliteiten hebben. Wat wij zo leuk vonden is dat je er heel makkelijk met andere toeristen en locals in contact komt. Sint Maarten wordt terecht The Friendly Island genoemd. Ook ’s nachts hebben wij ons nooit onveilig gevoeld.


Wij verbleven in een heel fijn appartement vlakbij Simpson Bay, in het Nederlandse gedeelte. Vanaf hier konden we lopend op stap, wat ideaal was. Veel inwoners zitten wel regelmatig met een biertje op achter het stuur. Een auto huren is wel vrij noodzakelijk trouwens. Het openbaar vervoer rijdt alleen tussen grotere plekken en je wil natuurlijk wel een road tripje maken langs alle mooie stranden! Je kunt (bijna) overal gratis en makkelijk parkeren. Huur vooral een robuuste en niet al te nette auto. De wegen zijn niet overal fantastisch. Verkeersregels zijn niet helemaal hetzelfde als hier. Ga er niet vanuit dat je voorrang hebt als je van rechts komt. Mag je ertussen, dan wordt er naar je getoeterd.


Over het algemeen wordt gezegd dat je in het Nederlandse deel op stap gaat en dat er meer snackbar-achtige restaurants zijn. Het Franse deel staat bekend om de mooiste stranden en wat chiquer (en duurder) dineren. In het Nederlandse gedeelte betaal je met Amerikaanse dollars, in het Franse gedeelte kun je ook met de euro betalen (maar ze accepteren ook dollars). Schrik niet als je opeens (bijvoorbeeld in de supermarkt) heel hoge prijzen ziet, waarschijnlijk gaat het dan om de Antilliaanse gulden (ANG, NAF of NAFI). Je ziet dan de prijs staan in dollars en in Antilliaanse guldens. Een Antilliaanse gulden is ongeveer gelijk aan een halve euro.


Over geld gesproken… Sint Maarten is niet goedkoop. Vooral dineren in het Franse gedeelte en de supermarkt zijn prijzig. Een voorbeeld: ik kocht een doos eieren, kaas, yoghurt en een stuk chocolade en was dertig Amerikaanse dollar kwijt. Alles moet natuurlijk geïmporteerd worden. In de horeca is bier vaak goedkoper dan water, zeker tijdens happy hour (op de meeste plekken van 17 tot 19 uur). Houd er ook rekening mee dat horecapersoneel het vooral moet hebben van de fooien. Een fooi van ongeveer 15% bovenop de rekening is er normaal.


Mooi uitzicht vanuit de Franse hoofdstad Marigot.

Latijns-Amerikaanse vibes!

Stranden

Waarschijnlijk ga je naar Sint Maarten voor een zon-zee-strand-vakantie. Daarom beginnen we met de strandgids. Sint Maarten heeft fantastische stranden, eigenlijk kun je geen foute keuze maken (overal helderblauw water en fijn zand), maar toch zijn er wel duidelijke verschillen tussen de stranden. De mooiste vind je in het Franse gedeelte. Het eiland heeft 37 stranden, dus maak vooral een road trip met regelmatige stops!


Vliegtuigenstrand

Ongetwijfeld het beroemdste strand is Maho Beach. Dit strand ligt voor de landingsbaan van het vliegveld waardoor de vliegtuigen hier heel laag over het strand komen. Levert gegarandeerd fantastische foto’s op! Toch zou ik niet aanraden hier een dag te relaxen, je wordt namelijk behoorlijk gezandstraald als een vliegtuig weer vertrekt. Van tevoren dachten wij dit strand over te slaan (‘toeristisch gedoe’) maar het was echt een van de leukste ervaringen op Sint Maarten en wij zijn veel langer dan verwacht blijven vliegtuigspotten. Er zitten ook leuke barretjes van waaruit je de vliegtuigen mooi kunt zien. Zoek van tevoren even op hoe laat de grote vliegtuigen aankomen die dag.



Rustige stranden

Ja, zelfs op een toeristisch eiland als Sint Maarten kun je een privéstrand vinden! Dat doe je in het puntje van het westen van het eiland. Hier zitten allemaal (dure) resorts en een bewaker moet de slagbomen omhoog doen voordat je stranden als Long Beach, Plum Bay en Baie Rouge Beach kunt bereiken. Veel mensen schrikt dit af en voilà: je hebt het hele strand voor jezelf.


Long Beach.

Plum Bay.

Leukste stranden

Is natuurlijk heel persoonlijk, maar wij waren groot fan van Orient Beach en Friar’s Bay Beach. Orient Beach is een heel lang strand met heel veel luxe strandtenten waar je heerlijk kunt lunchen. Omdat het zo’n breed, lang strand is, voelt het heel relaxed aan. Iets minder zijn de vele verkopers die souvenirs en massages aanbieden, dit is het enige strand waar wij ze regelmatig tegenkwamen. Friar’s Bay Beach is een baaitje dat precies druk genoeg is met drie fijne strandtenten (ga vooral naar Kali’s Bar).


Orient Beach.

Friar's Bay Beach.

Bijzondere stranden

Plage de Happy Bay staat echt bekend als verlaten strand. Dat komt door de wandeling van een kwartiertje om het strand te bereiken, waar de meeste mensen geen zin in hebben. Het strand is ook per boot te bezoeken (wat regelmatig gebeurt) waardoor het soms opeens toch best druk kan zijn. Een strand waar je goede, originele foto’s (door een opening in de rotsen) kunt maken is Cupecoy Beach.


‘Stad’ en strand

Echte steden vind je op Sint Maarten natuurlijk niet, maar vind je het leuk om een stadje met het strand te combineren dan is Philipsburg (hoofdstad van het Nederlandse gedeelte) met Great Bay Beach ideaal. Ook Grand Case is een goede keuze. Dit is eigenlijk een lange straat vol eettentjes en boetiekjes aan het strand.


Heerlijke kokosnoten bij Great Bay Beach.


Afrader

Wij vonden het populaire Mullet Bay maar niks. Helemaal volgebouwd met bedjes, hele harde muziek vanuit een beach bar en dan ook nog allemaal boten voor het strand waar harde muziek vandaan kwam. Vanaf dit strand zie je ook nog eens hoge gebouwen (verder nergens). Lekker overslaan dus, behalve dan voor een lunch bij Rosie’s Snackbar, een begrip op het eiland. Heel betaalbaar en erg lekker!


Loterie Farm

Wil je een dagje strand eens afwisselen met een dagje zwembad, dan is de Loterie Farm een aanrader. Dit is een heel relaxed zwembad midden in de natuur. Je kunt er ook ziplinen en het eten en drinken is erg goed. Een bedje aan de Jungle Pool kost 25 euro (per stuk). Voor iets meer heb je een tweepersoons bedje met schaduw en voor 220 euro huur je een Cabana (klein huisje). Wij hadden verwacht dat hier iets te hippe mensen zouden komen, maar dat viel reuze mee!



Stadjes

Echte steden heeft Sint Maarten niet, maar er zijn drie iets grotere plekken die leuk zijn om te bezoeken. De grootste is de hoofdstad van het Nederlandse gedeelte: Philipsburg. Deze plek heeft een leuke boulevard en sfeervolle, gekleurde straatjes. Je vindt er ook de Amasterdam Steeg. Ja, Amasterdam. Met klompen, tulpen en zelfs een rood raam zoals op de Wallen. De hoofdstad van het Franse gedeelte heet Marigot. Hier vind je een markt met souvenirs (beetje hetzelfde soort als dat ze op het strand verkopen, niet heel erg de moeite waard), maar ook een markt met eten (wel heel erg de moeite waard). Ook is hier mooie street art te zien. Tot slot is Grand Case een leuke plek (of eigenlijk straat) om doorheen te lopen. Veel leuke boetiekjes en horeca.


Old Street in Philipsburg.

De Amasterdam Steeg.

Street art in Marigot.


Eten

Op Sint Maarten kun je fantastisch eten! Over het algemeen: in het Franse gedeelte wat chiquer, in het Nederlandse gedeelte iets simpeler. Op bijna elke kaart vind je spare ribs van de barbecue, heel erg lekker. Wij kwamen regelmatig bij Buccaneer Beach Bar bij Kim Sha Beach, betaalbaar, lekker en aardige bediening. Een hippe plek is Rainbow Café bij Grand Case. Hier betaal je wat meer, maar het interieur is erg mooi, de gerechten zijn lekker en je hebt mooi uitzicht op een prachtig strand. Een aanrader in Philipsburg is de Blue Bitch Bar. Lekker eten en mooi uitzicht. Sint Maarten heeft heel veel goede strandtenten. Veel daarvan vind je bij Orient Beach. Hier kun je eigenlijk niet verkeerd kiezen. Wij hebben er drie keer gegeten en dat was drie keer heerlijk. Wil je wat goedkoper eten, eet dan bij de lolo’s. Dat zijn lokale, eettentjes in de open lucht waar ze vooral eten van de barbecue serveren. In Grand Case vind je bijvoorbeeld Sky’s the Limit en Cynthia’s Talk of the Town. Bij Simpson Bay Captain’s Rib Shack. Bij dit soort plekken eet je voor ongeveer 10 dollar. Tot slot: ijs eten doe je bij Gelateria Milano in Philipsburg. De smaken wisselen regelmatig.





Stappen

Sint Maarten heeft een bijzonder goed nachtleven. Wil je op stap, dan moet je op het Nederlandse gedeelte zijn. Het verschilt heel erg per dag waar je moet zijn. Vraag vooral de bediening waar het die avond leuk is. Wij vermaakten ons goed bij de Soggy Dollar Bar, The Red Piano en Nowhere Special (allemaal in of vlakbij Simpson Bay). Echte nachtclubs zijn Lotus en Mykonos. Ook District 721 is populair. Leuk aan het nachtleven van Sint Maarten is dat het een gemêleerd gezelschap is. Locals met wie je makkelijk in contact komt en toeristen van allerlei leeftijden.


Pinel.

Eilandhoppen

Veel mensen waren verbaasd dat wij tien dagen naar Sint Maarten gingen, maar echt: je vermaakt je er makkelijk tien dagen. Wij hadden zo nog een week of langer kunnen (en willen) blijven. Vanuit Sint Maarten kun je ook heel makkelijk andere eilanden bezoeken. Ilet de Pinel en Tintamarre zijn eilandjes die bij Sint Maarten horen. Je bereikt ze met een (kleine) ferry. Op Pinel vind je twee strandtenten, ook zijn er bedjes te huur. Op Tintamarre niet, dus neem vooral je eigen water mee.


Een originele manier om Pinel te bereiken is per kayak. Caribbean Paddling verhuurt ze naast de ferry. Een twee/driepersoons kajak kost 75 euro voor een dag. Uiteraard moesten wij dit proberen. Omdat dit een eerlijke blog is, zal ik eerlijk zeggen dat het niet perse een aanrader is, maar wel een goed verhaal op kan leveren. Onze kajak lag nogal laag in het water, omdat we er met z’n drieën in zaten. Op een gegeven moment kwam er een boot langs die een golf veroorzaakte, waardoor wij omsloegen. Probeer maar weer eens in je kajak te komen. We moesten gered/meegesleept worden door een andere boot, terwijl we ons aan de kajak vasthielden en probeerden ons bikinibroekje niet te verliezen, zodat we Pinel konden bereiken. Daar aangekomen bleek alles vol te zijn gereserveerd voor de hele dag (restaurants en bedjes) dus keerden we met honger en deels met de ferry terug naar het vasteland. Mocht je gaan, reserveer vooral wel!


Vanaf Sint Maarten kun je ook heel makkelijk naar andere eilanden. Zo gaat er een ferry naar het chique St. Barths, (45 minuten enkele reis) maar je kunt ook per ferry naar Anguilla (25 minuten) of Saba (1,5 uur). Naar St. Barths, Saba en Sint Eustatius gaan ook mini-vliegtuigjes.



Catamaran

Een leuke manier om de zee en stranden van Sint Maarten te ontdekken, is per catamaran. Wij boekten bij Eagle Tours. Je gaat dan van 10.00 tot 16.00 uur per catamaran langs verschillende mooie stops. Aan boord is snorkelmateriaal, de heerlijke lunch is inbegrepen en er is een open bar. De tour kost ruim 100 euro. Leuke manier ook om in contact te komen met andere mensen en wij hebben zelfs met een schildpad gesnorkeld!




Aanrader

Van tevoren waren wij een beetje bang dat Sint Maarten nogal Nederlands aan zou voelen en niet zo spannend zou zijn. Onzin gelukkig! Er zijn meer Amerikaanse en Franse toeristen dan Nederlanders en het eiland voelt gelukkig aardig Latijns-Amerikaans aan. De vele cruisetoeristen zijn er vaak maar een dagje en blijven vooral in Philipsburg waar ze aanmeren. Veel toeristen zitten ook in all inclusive resorts. Maar huur vooral een appartement en een auto voor een heel andere ervaring. Ik zou Sint Maarten zeker aanraden aan iedereen die houdt van mooie stranden, Caribische sferen en contact met vrolijke locals!



コメント


bottom of page